geluid & uitlaat

01-07-2019

Op het moment is het lekker weer. Overdag is het snoeiheet, maar 's avonds is de temperatuur ideaal om nog een eindje te gaan toeren. Ik heb de indruk, dat de avondritten steeds populairder worden, maar dat terzijde. Als ik sommige motoren hoor; dan weet ik gewoon dat men zonder db-killer rijdt. Maar ja, je hebt een stoere fiets en daar hoort een stoer geluid bij en er wordt nagenoeg toch niet op gecontroleerd, dus gas er op!!!

intro

Maar dan willen juist deze motorrijders een weekendje naar de Eiffel. Even lekker rijden noemen ze dat!!! Persoonlijk ga ik liever doordeweeks. Dat vind ik een stuk rustiger rijden, omdat er dan minder motorrijders op die wegen te vinden zijn. Ten slotte wil ik lekker genieten van het landschap en de mooie wegen die er te vinden zijn. Maar afijn; dan vraagt juist deze categorie motorrijders naar de bekende weg. "Mag ik met dit uitlaatsysteem rijden?!"

Ik reageer dan altijd passend: "Als je een vent bent, ga je met dat uitlaatsysteem rijden?" Of het verstandig is? dat is vers twee! Het is ook een leuke vraag ook en daar is eigenlijk geen passend antwoord op. Dit omdat verschillende landen verschillende regels hanteren. Dit is ook één van de redenen waarom ik nog steeds met mijn originele uitlaat rijd. Dan hoef ik mij over dit probleem ook geen zorgen te maken. Echter heb ik wel de wens nog eens een sportievere auspuf te monteren, want dat motorgeluid mag wel wat ruiger. Toch?!

het Nederlandse regelement

In Nederland hebben we hiervoor een "voertuigreglement". In dit voertuigreglement staan ook de voertuigeisen voor de motorfiets. Een onderdeel van de voertuigeisen voor de motor is het "geluid". Hierover staat het volgende vermeldt:

"De motorfiets mag geen overmatig geluid produceren. Het geluidsniveau mag niet meer bedragen dan de waarde die is vastgesteld bij de toelating, vermeerderd met 2 dB(A).

Wanneer de waarde niet bekend is, wordt het volgende maximaal toegestane geluidsniveau gebruikt:

Cilinderinhoud Max. toegestane waarde

  • <80 cm3 91 dB(A)
  • 80 - 125 cm3 91 dB(A)
  • 125 - 350 cm3 92 dB(A)
  • 350 - 500 cm3 95 dB(A)
  • 500 - 750 cm3 97 dB(A)
  • 750 - 1000 cm3 100 dB(A)
  • 1000 cm3 103 dB(A)
  • >1000 cm3 106 dB(A)

Het is belangrijk hierop te letten als de uitlaat sterk aan slijtage onderhevig is of als een niet-originele uitlaat is gemonteerd."

Waar moet je dan nog meer op letten:

-Is je uitlaat, ongeacht merk, voorzien van een E-keurmerk! Is dit niet het geval; dan mag je hier officieel niet mee de openbare weg op in de EU, behalve eigen terrein en circuits.

-Rijdt met een db-killer als je deze nog niet hebt!

Deze kenmerken zijn het belangrijkst. Zeker als je een weekendje gaat sturen in de Eifel. Men controleert daar tegenwoordig heel veel. Zowel op snelheid als met statische controles langs de weg. Wordt je staande gehouden en je motorfiets voldoet niet; dan wordt u "te voet gesteld"! U mag dan niet meer verder rijden.

En waag het niet om je aan de controle te onttrekken, want dan heb je kans dat je kunt overnachten op een politiebureau of dat je je mag komen verantwoorden voor de Duitse rechtbank.

Het spreekwoord zegt niet voor niets: "Een gewaarschuwd mens telt voor twee!"

Groetjes J-P


blogger: J-P Verstraeten


de neveneffecten

heb jij soms last van een suis in je oren na het rijden? maar kan je het mooie geluid van je uitlaat niet missen? we zijn weer bezig met een nieuwe blog en hebben hiervoor jou hulp nodig! heb jij veel kennis van oordoppen en dergelijke? of juist helemaal niet en heb je nu last van je oren? dan ben jij de persoon die we zoeken. neem gerust contact op!


blogger: Lotts. G

interview: ...

Mede mogelijk gemaakt door ervaren (en minder ervaren) motorrijders
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin