voorbereidingen motorvakanties

21-05-2019

er zijn verschillende manier om een motorvakantie in te plannen, je kan bv alles van te voren boeken en routes uitstippelen, je kan thuis vertrekken en zien waar je uit komt, je kan een locatie eindlocatie kiezen en thuis vertrekken en kijken waar je wanneer uitkomt, er zijn eindeloos veel keuzes. hier vertel ik jou over hoe ik mijn reis heb voorbereid en over de voornaamste opties.

opties

als je op vakantie gaat met de motor kan je dat op veel verschillende manieren doen, je kan op een camping slapen, in de open natuur of in een hotel. welke van deze je doet heeft echter niet veel invloed op de manier waarop je je voorbereid. hier leg ik de 3 voornaamste voorbereidings methodes uit.

  1. volledig voorbereid : alles is geboekt en de route is volledig uitgestippeld.
  2. half voorbereid : alles is geboekt, hoe we er geraken zien we nog wel.
  3. niets voorbereid : niks geboekt ik zie wel hoe ik op mijn eindbestemming geraak en waar ik blijf slapen

optie 1: volledig voorbereid

waar hou ik rekening mee?

  • hoelang duurt mijn vakantie?

hoelang heb je verlof? dat is een van de belangrijkste puntjes, als je maar 4 dagen verlof hebt moet je al geen bestemming kiezen die 5 dagen rijden is. dan kies je beter een bestemming in het land of in een buurland.

  • wil ik veel of geen snelweg?

snelweg heeft vooral meer nadelen dan voordelen voor echte trekkers. 

het voornaamste is aan de snelweg is dat het meestal de snelste manier is om op je bestemming te geraken. de signalisatie is ook duidelijker doordat er de grote steden zijn aangeduid, je gps heb je hier minder nodig en de tussenstops zijn duidelijk weergeven waardoor je beter kunt inschatten waar en wanneer je moet stoppen voor een pauze en om optijd bij te tanken.

de nadelen zijn dat je banden op het einde vaak meer vierkant als rond zijn waardoor je soms moeilijker een mooie bocht kan nemen, de enige echt bochten op de snelweg zijn de bochten als je op en af een snelweg rijd (als je geluk hebt). ook verbruik je in het algemeen meer doordat je veel sneller rijd en is de naft aan de tankstations naast de snelweg vaak ook een pak duurder. doordat je beeld veralgemeent is mis je soms de mooiste stukjes natuur en zie je vaak het zelfde waardoor het soms heel saai kan zijn. 

  • ga ik de ritten leuk vinden en er van genieten?

het belangrijkste is natuurlijk dat je kan genieten van je rit. als moeite hebt met bochten, kan je niet lang rijden en geef je niet al te veel om de natuur? dan zijn de snelweg en hoofdbanen voor jou ideaal, zo ben je snel op je bestemming en kan je makkelijk pauzes inlassen aan de tank stations. 

hou je van bochtwerk, de natuur en ben je gewoon om langer te rijden? dan moet je de snelweg en hoofdbanen zo veel mogelijk vermeiden. probeer een evenwicht te zoeken tussen de leuke binnenbaantjes in combinatie met leuke hoofdbanen.

  • zijn mijn bestemmingen en afstanden haalbaar?

het is redelijk belangrijk dat je je bestemming niet verder plant dan dat je zelf aankunt, je kunt beter op safe spelen en nadien op je bestemming nog wat rond rijden dan dat je jezelf moet forceren om op de eindbestemming te geraken, want daar heb je tenslotte ook niet veel aan.

voor je iets boekt plan je best eerst al de rest, kijk waar je naar toe wilt. als je dit hebt gekozen ga je opzoek naar de ideale route voor jou. dit kan op verschillende manieren. dit kan je makkelijk via routeyougoogle.mapsmydrive-connect (enkel als je een Tomtom gps hebt) of garmin (enkel voor Garmin gps) of via een app op je smartphone (vb. motomappers). als je een route hebt gekozen kun je de de tussenstops en/of slaapplaatsen uitkiezen. zorg dat je rekening houd met wat je zelf aan kan, want als je iets boekt moet je er ook wel geraken. als je bestemming net te ver is voor de periode die je verlof hebt kan je best een bestemming iets dichter bij huis zoeken. als je jezelf moet forceren om er te geraken heb je er ook niet echt veel aan. zodra je een route en de tussenstops gekozen hebt kan je beginnen met de boekingen. zorg dat je alles goed bijhoud, het is aangeraden om alles af te drukken en in een mapje bij te houden, moest je gsm en gps het op wonderbaarlijke manieren begeven kan je aan de hand van je papieren aan de lokale bewoners de weg vragen.  ook is het leuk om er later in te kijken als je nog eens een reis boekt of om herinneringen op te halen.

hieronder vind je ook een voorbeeld van de voorbereiding die ik zelf heb gemaakt voor onze vakantie.

optie 2: half voorbereid

ook al plan je je route niet,is het toch aangeraden om optionele routes te bekijken voor je een slaap plaats boekt, zo vermeid je dat je niet op je locatie geraakt of je moet forceren of saaie routes pakken om er te geraken. je kunt optionele routes opzoeken via routeyougooglemapsmydrive-connec/ (enkel als je een Tomtom gps hebt) of garmin (enkel voor Garmin gps) of via een app op je smartphone (vb. motomappers).

aan de hand van de optionele route beslis je of je hoeveel km je op een dag wilt/kunt rijden en dan kan je kijken voor een slaap plaats in de buurt van de gewenste bestemming. je kan beter een bestemming iets te dicht dan iets te ver kiezen. je kan altijd nog in de buurt van je bestemming rondrijden als je nog tijd, zin & energie over hebt. zorg ook dat je een mapje mee hebt met eventuele puntjes op waar je wilt passeren of om een richting uit te gaan en papieren van je verblijfplaats. zo heb je altijd een back-up plan als je gsm en/of gps het begeven en je de weg kwijt bent.

optie 3: niets voorbereid

hierbij is de uitleg heel kort en simpel. zorg vooral dat je alles bij hebt wat je nodig hebt en een lijstje met plaatsen waar je zeker wilt langsrijden en wilt stoppen, je kan je gps of gsm gebruiken of gewoon een kaart. als je een kaart gebruikt kan je deze best gewoon op A4 afdrukken en de belangrijke puntjes er op aanduiden. steek de kaart in een mapje zodat je het altijd makkelijk bij de hand hebt.


algemene voorbereiding

voor je op reis vertrekt is het natuurlijk heel belangrijk dat je je goed voorbereid. ongeacht of je nu alles plant of enkel een bestemming kiest en je weg zoekt dien je best rekening te houden met de volgende puntjes:

  • welke wetten/regels zijn er in het land?

in alle landen gelden andere wetten, je maakt het best een lijstje van alle landen die je doorkruist (of zou kunnen doorkruisen) en zoekt dan naar de wetgeving op. zorg dat je hiervoor een betrouwbare website hebt zodat je niet te veel of te weinig voorziet. dc10skyriders.nl is een redelijk betrouwbare website waar je de regels vind van de meest voorkomende landen waar je met de motor passeert. 

in België & Nederland mag bv met de motor door de file rijden (onder bepaalde voorwaarden) dit mag in verschillende landen (zoals Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, enz. ) niet.

 ook moet je in bepaalde landen een fluorvestje bij hebben voor als je pech hebt (Frankrijk geeft boetes tot €750), in Zwitserland moet je zelfs een reserve bril bij hebben.

en in sommige landen is het maximum alcohol gehalte op de motor 0 (Hongarije, Slowakije & Tsjechië) of mogen bestuurders die minder dan 2-5 jaar hun rijbewijs hebben niets drinken (Slovenië, Litouwen, Italië & Duitsland)of mogen ze minder dan 0.2 drinken (Frankrijk, Ierland, Kroatië, Letland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje & Zwitserland) 

let ook goed op met Dash- en action camera's of gps'en met flits detectors, deze zijn in bepaalde landen verboden te gebruiken en in Zwitserland is het zelfs niet toegestaan deze functie op je gps te hebben.

  • wat neem ik mee?

wat je allemaal meeneemt hangt natuurlijk af van wat voor soort vakantie je plant, als je op hotel gaat moet je meestal enkel kleren en je tandenborstel meenemen.

ga je op camping dan moet je niet enkel kleren, maar ook toilet grief, handdoek en washandje, een tent, matras en dergelijke meenemen. hoe en wat je het best doet als je op motorvakantie trekt met een tent lees in deze link: motorcamping.eu

het onderstaande is een lijstje van wat je ZEKER mee moet nemen om je vakantie te overleven.

0 paspoort/ID                                                       0 motor papieren

0 nr verzekering                                                 0 lijst met route kenmerken

0 gsm lader                                                         0 gevulde drinkbus

0 lijst met gsm nr's van belangrijke familieleden

0 ziekteverzekering kaart                            0 ...

  • is mijn motor in orde?

je kan het best je motor een weekje voor je vertrekt nog even binnen brengen in een garage voor controle. het zou spijtig zijn als je vertrekt en je na de eerste dag of halverwege te weten komt dat bv je banden dringend aan vervanging toe zijn. ook moet je nakijken of je motor en kledij is toegestaan in de landen die je doorkruist. zo is in sommige landen een DB killer verplicht (tenzij je officiële papieren hebt dat de uitlaat zo gemaakt is) of moet je bv een helm dragen met een speciaal keurmerk. in sommige landen moet je ook verplicht een fluorvest en een verbanddoos bij hebben.


Mede mogelijk gemaakt door ervaren (en minder ervaren) motorrijders
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin